Lijmspray - snel en eenvoudig
Zowel niet-permanente als permanente spuitlijmen zijn hier verkrijgbaar. De niet-permanente worden meestal gebruikt als hulpmiddel tijdens het naaien (lees daar hieronder meer over). De permanent is verkrijgbaar als universele spuitlijm , effectief voor het verlijmen van; papier, karton en vilt tot metaalfolie, piepschuim en leer. Veel hiervan kunnen ook als contactlijmspray worden gebruikt. Welke lijmspray u ook gebruikt, er is geen andere lijmsoort waarmee u zo eenvoudig en snel gelijkmatige lijmlagen kunt aanbrengen en voorbereiden, en die ook voordelig wordt gebruikt voor grotere oppervlakken.
Contactlijmspray
Contactlijm in een spuitbus werkt in principe hetzelfde als gewone contactlijm. Er moeten twee oppervlakken worden samengevoegd. Beide oppervlakken worden voorbereid met elke laag spuitlijm, die u vijf tot vijftien minuten laat drogen. Wanneer dit is gebeurd worden de oppervlakken tegen elkaar gedrukt, druk hard, je kunt zo hard drukken als de materialen toelaten. Je kunt ook op slechts één oppervlak een dikkere lijmlaag aanbrengen, zodat deze snel aan het andere oppervlak hecht. De oppervlakken zijn nu ongeveer 5 minuten corrigeerbaar (lichtjes variëren tussen verschillende lijmsoorten en materialen).
Spuitkleefstof textiel
De textiellijmsprays in het assortiment bestaan uit niet-permanente lijmsprays die uitsluitend bedoeld zijn voor het fixeren en vasthouden van bijvoorbeeld stoffen decals (patches) of stukken stof, stof tegen stof, dat wil zeggen tijdens het vastnaaien. Eenvoudig en praktisch in gebruik als de stof een beetje gekreukeld is en glad gehouden moet worden. Wees echter voorzichtig als u het gebruikt op leer en synthetisch leer of andere materialen die met weekmakers zijn behandeld. Spuitlijm textiel is ook verkrijgbaar als lijm onder de categorie met onze andere permanente textiellijmen .
Algemeen advies
De meeste spuitlijmen bevatten een of andere vorm van oplosmiddel. Deze mogen niet worden ingeademd, anders bestaat het risico dat ze in contact komen met regenwater en regenwaterputten. De lijm mag daarom buitenshuis worden gebruikt, binnenshuis alleen onder goed geventileerde omstandigheden.