Lijm hout
De houtlijm is, zoals het klinkt, een lijm speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van hout en houtproducten. De moderne houtlijm is het enige dat vaak is gebaseerd op het bestanddeel polyvinylacetaat , een polymeer op oliebasis. Vanaf het begin werd houtlijm op totaal verschillende manieren geproduceerd, en als je geïnteresseerd bent in wat en hoe, kun je naar het gedeelte onderaan scrollen.
Houtlijm - droogtijd
Gewone houtlijm dient bij het verbinden doorgaans ongeveer 30 minuten onder water te blijven. In ons assortiment hebben wij ook varianten snelhoutlijm die slechts een perstijd van ongeveer tien minuten vereisen. Geen van de varianten mag echter op de eerste dag na het samenvoegen aan belasting worden blootgesteld. Bij het industrieel verbinden en produceren van bijvoorbeeld gelamineerd balken en houten meubelen wordt vaak hoogspanning door het hout geleid als dit onder druk staat. op deze manier kunnen de perstijd worden teruggebracht tot enkele minuten.
Verkeerd gelijmd of oude lijm willen oplossen?
Gedroogde houtlijm is niet in water oplosbaar en het is een slecht idee om te proberen deze op te lossen met oplosmiddelen, omdat dit vrijwel gegarandeerd het hout beschadigt. Aan de andere kant kan het de moeite waard zijn om verkeerd gelijmde of oude lijmverbindingen zorgvuldig te proberen te verwarmen met een föhn of heteluchtpistool. De lymfeklier wordt dan zacht en elastisch en hopelijk kan deze dan gedeeld worden.
Houtlijm vanaf nul
Vanaf het begin werden zelfklevende producten uitsluitend gemaakt van dierlijke producten of slachtafval. Uit melk werd het melkeiwit caseïne gewonnen, dat gebruikt kon worden voor lijm en dat nog steeds wordt gebruikt als bindmiddel voor kunstenaarsverven , zij het nog lang niet alles. Door het koken van botten, vissenhuiden en andere dierenhuiden ontstond zogenaamde huidlijm en bottenlijm, waarvan deze laatste meestal de sterkste was. Ook beenderlijm wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt, en dan vooral in de hout- en houten meubelindustrie.