Hobbylijm
Hobbylijmen en lijmen in diverse varianten . Voor de geïnteresseerden proberen we hieronder uit te zoeken welke wat is en waarvoor de verschillende varianten gebruikt kunnen worden.
Drogen - contactlijm enz
De lijm bestaat uit een bindmiddel en een oplosmiddel. Wanneer het oplosmiddel, dat van alles kan zijn, van water tot aceton of benzine, is verdampt, wordt het bindmiddel - de lijm - gefixeerd. Het drogen van hobbylijm is waarschijnlijk het meest voorkomende type. Hieronder vallen onder andere al onze lijmstiften , onze houtlijmen , alle kinderlijmen en enkele universele lijmen . Drogende lijm kan vaak opnieuw worden opgelost, soms met water, maar vaker met oplosmiddel.
Contactlijm behoort niet tot een speciale categorie, maar de toepassing van de lijm is ongeacht de kwaliteit hetzelfde. Contactlijm wordt gebruikt wanneer twee oppervlakken moeten worden samengevoegd, beide oppervlakken worden bedekt met de lijm en vervolgens tegen elkaar gedrukt (meestal moet de lijm de tijd hebben gehad om te drogen voordat ze samengedrukt worden). Eén van de eerste contactlijmen die werd ontwikkeld, was bedoeld voor het repareren van fietsslangen en andere soorten rubberen banden. Ook droogvarianten worden op grote schaal toegepast voor onder meer papier, hout en textiel.
Uitharding (cyanoacrylaat en epoxybasis)
Thermohardende lijmen zijn verkrijgbaar als zogenaamde één- en tweecomponentenlijmen (beide voorbeelden van thermohardende kunststoffen) . In tegenstelling tot bovengenoemde soorten zijn deze in principe altijd op olie/polymeerbasis en niet alleen droog maar harden ze uit door verandering van de chemische eigenschappen van de stof (lijm). Bij ééncomponentlijmen kan uitharding optreden wanneer deze droogt of in contact komt met UV-licht. Bij tweecomponentenlijmen vindt de verharding plaats door toevoeging van een andere chemische stof (gemengde componenten kunnen niet in een luchtdichte verpakking worden bewaard, ze harden nog steeds uit). In beide gevallen verandert de chemische structuur van de stof en ontstaan er sterke polymere bindingen; deze kunnen in principe niet meer worden gesmolten of opgelost. Verharders werken zeer goed op de meeste droge en harde oppervlakken; metaal, hard plastic, keramiek.
Hotmelt (thermoplastisch)
Hotmeltlijmen bestaan doorgaans uit thermoplasten, d.w.z. kunststoffen die kunnen worden gesmolten en opnieuw gesmolten zonder dat hun chemische eigenschappen significant worden beïnvloed. Meer over deze lijmsoorten vindt en leest u in de categorie hotmeltlijm en lijmpistolen .
Zelfklevend?
Historisch gezien zijn er verschillen tussen lijm en lijm. Traditioneel werden lijmproducten en verfbindmiddelen gemaakt van dierlijke bijproducten of resten. De vervaardiging vond vervolgens plaats door het inkoken van vishuiden, andere dierenhuiden of uit botten uit het overgebleven slachtafval. Op sommige plaatsen, en vooral in de houtindustrie, wordt nog steeds beenderlijm gebruikt.
Kleefstoffen worden van oudsher op ongeveer dezelfde manier geproduceerd, maar dan uit volledig plantaardige stoffen (plantaardig zetmeel), later ook uit chemische grondstoffen op oliebasis. Vroege behangplaksels bestonden vrijwel uitsluitend uit aardappelzetmeel (aardappelmeel). Kleefstoffen kunnen ook worden geproduceerd uit een combinatie van beide. Caseïnelijm wordt geproduceerd door een mengsel van zetmeellijm en caseïne. Caseïne is een melkeiwit en er worden nog steeds lijmen mee gemaakt, die dan bijvoorbeeld als bindmiddel in temperaverven worden gebruikt.
De betekenisverschillen tussen de verschillende hobbykleefstoffen zijn echter kleiner geworden en bijna alle lijmen worden nu lijmen genoemd.