Mohair
Mohairvezel, ook wel angoravezel genoemd komt van de Angora-geit maar mag niet worden verward met het betreffende haar/wol dat afkomstig is van het Angora-konijn. Beide varianten worden echter beschouwd als luxe textielvezels in dezelfde klasse als kasjmierwol en zijde (zijde in dit thema verschijnt vaak als een composietvezel in een mohairgaren).
Het haar/de wol van de stoomboot krult gemakkelijker dan gewone schapenwol, het is ook doffer en sterker (ook wel diamantvezel genoemd en met een diameter tussen de 30-50 duizendsten van een millimeter, ongeveer twee keer zo dik als de vezel van merinowolgaren ). De vezel staat ook bekend om zijn uitstekende eigenschappen om warm te blijven in de winter en koel te zijn in de zomer, evenals zijn hoge zijdeachtige glans. De lichtere rimpeling zorgt er echter voor dat de wol gemakkelijker loslaat, zowel van het dier als van het garen. Dit betekent dat het niet op dezelfde manier kan worden vervilt als gewone wol en niet zo elastisch is. Daarom is het heel gebruikelijk dat mohairgaren wordt gemaakt van verschillende textielvezels, zoals; wol, zijde en synthetische vezels. Waarbij het percentage mohairwol kan variëren tussen de 25 - 75%. Andere voordelen van de vezel zijn dat deze gemakkelijk te verven is en de kleur goed vasthoudt.
Verschillende soorten mohairgaren
Zoals we zojuist vermeldden, werkt mohair in garen en voor kleding het beste samen met andere vezels. Op deze manier wordt het garen duurzamer gemaakt, verliest het minder en krijgt het eigenschappen voor verschillende doeleinden.
Kindermohair - Zijdemohair
Is een zeer licht, luchtig en zacht mohairgaren met een groot aandeel mohairwol. Daarnaast zijn de garens verrijkt met zijdevezels, om ze samen te binden en sterker te maken. Dit type garen is voordelig voor gebreide omslagdoeken, taillewarmers en vrouwelijke tops.
Andere mohairmengsels
Dan zijn er ook andere soorten menggarens met een zeer laag gehalte aan mohairwol (5-20%). In deze garens is de mohairvezel te zien als een specerij. Misschien door een kledingstuk een doffe, willekeurige glans te geven, de sterkte te vergroten of door extra isolerende eigenschappen toe te voegen.